Κώστας Κινής

Ο δάσκαλος αγωγής του λόγου και σκηνοθέτης Κώστας Κινής, τα τελευταία 40 χρόνια, έχει συνεργαστεί  με μια σειρά από ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια και θεατρικές σχολές.

Στο Hackademy διδάσκει τις βασικές αρχές του ραδιοφωνικού λόγου και συμμετέχει στα εργαστήρια που σχετίζονται με τη σκηνοθεσία των ραδιοφωνικών εκπομπών και τη χρήση των ενδεδειγμένων πρακτικών χρήσης του μικροφώνου από τους δημοσιογράφους τόσο κατά την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών όσο και κατά την εκφώνηση δελτίων ειδήσεων.



* Απόφοιτος Γαλλικής Σχολής Λεοντείου Λυκείου.
* Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, (Κλασσική Μουσική, Θεωρία Αρμονία) και Βυζαντινή Μουσική 
*Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
*Εθνικού Θαάτρου Ελλάδος

*Νέα Υόρκη: Θεατρικές Σπουδές, συμμετoχή στον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αμερικής ( Α. Λεμός ), σε δεκάδες έργα του Κλασσικού ρεπερτορίου, σκηνοθετώ σε Πειραματικές Σκηνές (OFF-OFF BROADWAY ) για μία δεκαετία.
* 1973, επιστροφή στην Ελλάδα, συνεργασίες σε παραστάσεις του « Μικρού Θεάτρου » με Γιάννη Νικολαϊδη και Θάνο Μικρούτσικο και του « Θεάτρου Νέα Πορεία » με Γ. Χαραλαμπίδη.
* 1980, ιδρύει τον Θεατρικό Οργανισμό « ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ ».
* Σκηνοθεσία στο Πάνειον `Ορος θεατρικής παράστασης για τη Νίκη των Ελλήνων επί των Περσών.
* Ιδρύει το Δημοτικό Θέατρο Ελευσίνας και σκηνοθετεί στα « ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ » επί πέντε συναπτά έτη τα έργα : « ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ », « ΑΝΤΙΓΟΝΗ », «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ », « ΑΣΠΙΔΑ » του Μενάνδρου (πρωτόπαιχτο) και πολλά άλλα έργα Ελλήνων Συγγραφέων.
*Από το 1987 είναι Μόνιμος Συνεργάτης της ΕΡΤ, όπου σκηνοθετεί πάνω από ( 800 ) οκτακόσιες Εκπομπές Πολιτιστικού περιεχομένου.
* Από το 1987 οργανώνει τον 902 Αριστερά στα FΜ διδάσκοντας το σύνολο των δημοσιογράφων ώστε να μπορούν να μεταγράφουν τον γραφόμενο λόγο ως «εκφωνούμενο» και σκηνοθετεί πολλές  εκπομπές του. 
Ακόμη, συνεργάζεται ως Σκηνοθέτης-Καθηγητής Ορθοφωνίας στην « ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ » - του ραδιοφωνικού σταθμού της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

* 1991, σκηνοθετεί την παράσταση « ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ » του Νικηφόρου Βρεττάκου.
* Από το 1991 δίνει Σεμινάρια Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ως επισκέπτης καθηγητής, στο “KINGSBOROUGH COLLEGE OF NEW YORK UNIVERSITY ”, USA.
* ‘Εχει σκηνοθετήσει δεκάδες εκδηλώσεις, Φιλολογικές βραδιές με παρουσιάσεις Λογοτεχνικών, Εικαστικών, Μουσικών και Ποιητικών συλλογών, τηλεοπτικά και Ραδιοφωνικά προγράμματα σε Ιδιωτικούς και Κρατικούς Σταθμούς.

* Το 1992 διορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Σκηνοθέτης - Καθηγητής στην Θεατρική Σχολή του Ασπροπύργου.
* Διδάσκει «Αγωγή Λόγου, Ορθοφωνία και Δημοσιογραφία» σε επιδοτούμενα από την ΕΟΚ Σεμινάρια.
* Το 1994 μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου και παραμένει, μέχρι το 2004.
* Σκηνοθετεί στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού της Νέας Υόρκης ( χρηματοδοτούμενο από τον Δήμο της Νέας Υόρκης ), έργα του Αρχαίου και Νέου Ελληνικού Δραματολογίου.
* Από το 1998 μέχρι το 2003 εργάζεται στο ABC-DISNEY, όπου και βραβεύεται "για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του".
* Το 2002, με επιτελείο από το ABC NEWS , βιντεοσκοπεί την παράσταση « ΒΑΚΧΕΣ », πού διδάχθηκε στην Επίδαυρο από τον διεθνούς φήμης Εγγλέζο Σκηνοθέτη PETER HALL.
* Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα, σκηνοθετεί έργα πολλών Ελλήνων Συγγραφέων, (Π. Χόρν, Κ. Βαλέτα, Τ. Ράμση, Γ. Ξενόπουλου, Μ. Κορρέ, Ν. Φό - Φ. Ράμε, Γ. Ξανθούλη και άλλων).
*Το 2003 προσλαμβάνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, ως μόνιμος Σκηνοθέτης - Καθηγητής, όπου και παραμένει μέχρι το 2009.
Έχει σκηνοθετήσει « Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Πέρσες», «Λυσιστράτη», «Προστάτες» του Μ. Ευθυμιάδη, «Ορνιθες», «Ελ Γκρέκο» ( η ζωή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ), «Δεν ειμ’ εγώ» του Γ. Ξενόπουλου, στο Ίλιον και σε πολλές πόλεις όλης της Ελλάδας, έχοντας συμμετάσχει σε πολλούς Θεατρικούς διαγωνισμούς απ’ όπου απέσπασε πολλά βραβεία σκηνοθεσίας, μουσικής, χορογραφίας, σκηνικών και ενδυματολογίας.
* Το 2005-2009 εργάστηκε ως Βοηθός Σκηνοθέτης στις Οπερέτες « ΧΡΙΣΤΙΝΑ», « ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ », « ΘΥΜΗΣΟΥ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ », « , « , στην ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ (Ε.Λ.Σ ) στο ΘΕΑΤΡΟ « ΑΚΡΟΠΟΛ ».
* Το 2012 σκηνοθετεί μεγάλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής με 240 συντελεστές και θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ».


ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ:
Έχω μεταφράσει ολόκληρο το Μενανδρικό CORPUS, και έργα τού Αριστοφάνη, από τα οποία, μέχρι στιγμής, έχουν «διδαχθεί» η «Λυσιστράτη» και οι «Όρνιθες».