Αποστόλης Καπαρουδάκης


O Αποστόλης Καπαρουδάκης είναι δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, τομέα γύρω από τους οποίο αναπτύσσει καινοτομίες και εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκατέλειψε όμως το 1989 την επιστήμη της οικονομίας για τη δημοσιογραφία, που τότε ξεκινούσε στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως επάγγελμα, αλλά και ως γνωστικό αντικείμενο με επιστημονικό ενδιαφέρον.
Αρχικά, διδάχτηκε ραδιοσκηνοθεσία, ραδιοφωνική παραγωγή και τεχνικές χρήσης του ραδιοφωνικού λόγου από τον Κώστα Κινή και στη συνέχεια παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο σπουδών με αντικείμενο «δημοσιογραφία στο ραδιόφωνο» που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαική Ένωση και η ΤΕΔΚΝΑ.
Στο ραδιόφωνο εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 902 Αριστερά στα FM, Κανάλι 15, Ρωγμή στα FM, 931 Τικ-Τακ στα FM, ΑιγαίοFM, Μελωδία FM 100, Ρυθμός 101,3 και Εν Λευκώ 87.7, δημιουργώντας αρχικά μουσικές εκπομπές κι έπειτα εκπομπές ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος και ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ. Ενώ στον έντυπο Τύπο εργάστηκε (άλλοτε ως συνεργάτης κι άλλοτε ως αρχισυντάκτης) στα περιοδικά VOX, Μετρό, Μελωδία, Jazz και Τζαζ, Δίφωνο, Echo and Artiz, Ήχος και Εικόνα και ταυτόχρονα σε εφημερίδες τοπικές, εβδομαδιαίες (όπως Ο Επενδυτής) και ημερήσιες (όπως η 4η Εξουσία).
Αρχικά ειδικεύτηκε στο ελεύθερο ρεπορτάζ, στη συνέχεια στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και τέλος στο διεθνές ρεπορτάζ καθώς υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Για Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τσιάπας του Μεξικού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας που δημιουργεί τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας στην οποία εργάστηκε επί χρόνια ως αρχισυντάκτης και επιμελητής των ερευνών και των εκδόσεών της.


Το 2007, δημιούργησε το radiobubble.gr που εξελίχθηκε στο αρχαιότερο διαδικτυακό ραδιόφωνο της χώρας, επηρέασε καθοριστικά την ελληνική διαδικτυακή σφαίρα και αποτέλεσε διεθνώς ένα εμβληματικό Μέσο Επικοινωνίας. Έτσι, έχοντας την ευθύνη του προγράμματος ενός καινοτόμου "ραδιοφώνου της νέας εποχής" και ερευνώντας πως μπορούν να γίνουν πράξη έννοιες θεωρητικές όπως “η δημιουργία και η διαχείριση μιας διαδικτυακής κοινότητας" και η "δημοσιογραφία των πολιτών", ειδικεύτηκε στις ιδιαιτερότητες της Επικοινωνίας στα Νέα Μέσα.
Η οργάνωση, η λειτουργία και οι καινοτομίες του radiobubble υπήρξαν αντικείμενο δεκάδων επιστημονικών ερευνών και δημοσιεύσεων. Έτσι, το 2012 μαζί με μια ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων και επαγγελματιών της δημοσιογραφίας και των Νέων Μέσων δημιούργησε το Hackademy, τον πρώτο εκπαιδευτικό φορέα της χώρας που ειδικεύτηκε στη μετεκπαίδευση δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα, και του οποίου επιμελείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το Hackademy πραγματοποιεί πλήρεις κύκλους σπουδών με αντικείμενο τη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία Στα Νέα Μέσα ενώ -ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής και της δημοσιογραφικής δραστηριότητας του radiobubble και του hackademy-, το 2013 δημιουργήθηκε το rbdata, η πρώτη ερευνητική ομάδα της Ελλάδας που ασχολείται με τη “δημοσιογραφία των δεδομένων” αποσπώντας σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων.

Tα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε άλλα, συνεργάστηκε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δίδαξε στο Ίδρυμα Λασκαρίδου, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη καινοτομιών που αφορούν στην εφαρμογή της “ψηφιακής δημοκρατίας” σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με θέματα "αντιαπαγόρευσης" και χρήσης της ιατρικής κάνναβης -με αφορμή την ιστοσελίδα CannabisNewsGr, και έγραψε το βιβλίο Οδηγός Φαρμακευτικής Χρήσης της Κάνναβης.

Twitter: @O_Kanalarhis