Νίκος Σμυρναίος

Από το 2004 διδάσκει πολιτική οικονομία των ΜΜΕ και του διαδικτύου στο πανεπιστήμιο Paul Sabatier Toulouse 3 και είναι ερευνητής στο εργαστήριο LERASS. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Από το 1995 διαμένει μόνιμα στη Γαλλία όπου και έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας. Υποστήριξε το διδακτορικό του με θέμα την ανάδυση της ενημερωτικής βιομηχανίας στο διαδίκτυο, το 2005 στο πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3.
  Το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί βασίζεται πρωτίστως στην πολιτική οικονομία της επικοινωνίας και την κοινωνιολογία των ΜΜΕ. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στα κοινωνικοπολιτικά και τεχνικοοικονομικά διακυβεύματα του διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα τα πεδία έρευνας που τον απασχολούν είναι:
- Διαδικτυακή δημοσιογραφία και ενημέρωση
- Διαμοιρασμός περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (peer-to-peer) και πνευματικά δικαιώματα στην
  ψηφιακή εποχή
- Καινοτομία και διαδίκτυο
- Οικονομική συγκέντρωση και ρύθμιση των ΜΜΕ
Είναι μέλος του Παρατηρητηρίου των μεταλλαγών της πολιτιστικής βιομηχανίας (OMIC), του Δικτύου έρευνας πάνω στη δημοσιογραφία (REJ) και τακτικός συνεργάτης του Ina Global. Έχει κάνει αξιολογήσεις για διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως Questions de communication, Les Enjeux de l'information et de la communication, New Media & Society και IEEE Internet Computing. Τον Οκτώβριο του 2011 οργάνωσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Τουλουζ με θέμα τις μεταλλαγές των τοπικών ΜΜΕ.

Παραδίδει μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της θεωρίας της επικοινωνίας, της κοινωνιολογίας και οικονομίας των ΜΜΕ και της πολιτικής οικονομίας του διαδικτύου. Διδάσκει στα τμήματα:
DUT Services et Réseaux de Communication, Castres
DUT Information-Commmunication, Toulouse
Licence Professionnelle CISPM (Conception et Intégration de Services et Produits Multimédias)
Licence Information-Communication
Master ISIS (Informatique et Système d'Information pour la Santé)
Master Métiers de l'enseignement en documentation
Είναι υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων στο τμήμα DUT SeRéCom Castres
Περισσότερα στον ιστότοπο: http://nikos.smyrnaios.free.fr/gr.html